Skiepijimo prioritetinės grupės: Prancūzija

Kol Lietuvos skiepijimas nuo COVID vyksta lėtai, trūksta vakcinų, Vyriausybė vis dar laikosi principo skiepyti pagal „prioritetines grupes“. Iš pradžių tai atrodė logiška – pirmiausia paskiepyti medikus, kad nesustotų sveikatos apsaugos sistema. Bet dabar matome, kad „prioritetinės“ grupės ima daugintis eksponentiškai: prioriteto suteikimas pradinių klasių mokytojams po to išsiplėtė į visus mokytojus, paskui ir į dėstytojus (kurie dėsto nuotoliu būdu ir gyvą studentą pamatys gal tik rugsėjį), o paskui ir į visus „švietimiečius“ (mokyklos ūkvedys ir valytoja juk irgi švietimiečiai). Eilėje laukia policininkai (o jiems iš paskos ir visi kabinetiniai
tvarkos sergėtojai), diplomatai, Ekonomikos ministrė paskelbė idėją ir žurnalistams teikti prioritetą. O kur dar visi lėtinių ligų sąrašai. Žodžiu, chaosėlis ir iš sovietmečio gerai pažįstamas blato ieškojimas.

Tačiau prioritetinės grupės dauginasi ne tik Lietuvoje. Reuters rašo
(Reuters straipsnis ), kad Prancūzijos vyno degustuotojai prašo juos įtraukti į prioritetinių grupių sąrašą ir kuo greičiau skiepyti nuo COVID. Motyvas – enologams gera uoslė yra būtina jų
darbe, todėl uoslės netekimas arba pablogėjimas (dažna pasekmė persirgus COVID) jiems praktiškai reikštų invalidumą ir darbo netekimą. Analogiškas baimes turi ir dirbantys su kvepalais, šokoladu, virtuvės šefai.

Prancūzijos enologų sąjunga apklausė 2600 specialistų. Iš tų, kurie sirgo COVID, 1/3 jų darbą neigiamai paveikė persirgimas. Enologų sąjungą parašė laišką prezidentui Macronui ir premjerui Castexui dėl įtraukimo į prioritetinių grupių sąrašą.

Žinant, kaip Prancūzija vertina savo vyno pramonę ir jos rafinuotumą, nenustebsiu, jeigu prašymas bus patenkintas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *