Skiepijimo paso spindesys ir skurdas

Lėtai vykstant skiepijimui nuo COVID, visiems „pavargus nuo draudimų“, verslininkams nesulaukiant jų verslo atidarymo ir artėjant bankrotui, daugelis internetinių eGZpertų kaip išsigelbėjimą siūlo „skiepijimo pasus“. Jų esmė – tiems, kas turi pažymą (skiepijimo pasą), įrodančią pasiskiepijimą, imunitetą arba neigiamą testo rezultatą, nebebūtų taikomi visi karantininiai apribojimai.

Realiame gyvenime kažką panašaus jau bando sukurti ir Europos Sąjunga – Europos Komisija pateikė pasiūlymą, o pietų Europos valstybės, kurių ekonomikoms labai svarbus turizmas, labai tikisi, kad tai bus įgyvendinta ir pradės veikti iki atostogų sezono pradžios (t.y. birželio pabaigoje). Bet, žinoma, internetiniai egzpertai pasakytų, kad ES yra biurokratijos lizdas, ir reikia skiepijimo pasą įdiegti čia ir dabar (juk čia kaip du pirštus apmyžt – pakūrei apppsą ir viskas, kokios problemos).

Tik bėda ta, kad tie skiepijimo pasai neišgelbės nei pasaulio, bei atskirai paimtos Lietuvos. Jeigu jie bus sukurti greitai ir veiks – bus daugybė techninių problemų ir milžiniškas nepasitenkinimas tų, kurie neturi blato skiepytis (m.a.m.a skandalas kvadratu, ir nuolatinis). Jeigu techninės problemos bus išspręstos ir bus laikomasi sąžiningumo principo – tuomet skiepijimo pasai bus įvesti labai vėlai, ir jie paprasčiausiai neteks prasmės (nes dauguma ir taip jau bus pasiskiepiję.

Kodėl sakau, kad skiepijimo pasai – graži sexy idėja, iš kurios gausis šnipštas? O gi štai kodėl:
– Įvedus skiepijimo pasus dabar, kils didžiulis ir pagrįstas nepasitenkinimas dėl diskriminacijos. Visi, neturintys blato, turės laikytis draudimų. O visi likę (o tai ne tik senukai, kurių Lietuvoje paskiepyta tik tik 38%, o ir kitos „prioritetinės grupės“, tokios kaip įmonių direktoriai, visi universitetų darbuotojai ir pan.) galės mėgautis laisve. Kitaip tariant, tai bus bilietas į M.A.M.A, bet legalus. Kai šią savaitę matote besiskiepijančius influencerius ar šoumenus – žinokite, kad jie yra savo pačių įmonės direktoriai, taigi „prioritetinė grupė“.
– Pasiskiepijusių ir turinčių imunitetą skaičius kol kas nėra didelis (12% gavusių skiepą, plius papildomai visi persirgę kelis mėnesius po ligos), jie neišgelbės barų ir naktinių klubų nuo bankroto. Vadinasi, barams nebus absoliučiai jokio intereso griežtai tikrinti šių „skiepijimo pasų“ (juk tikrinimas reikštų išvarymą taip trūkstamų klientų). Šitaip jau įvyko Izraelyje – ten įvestas „žaliojo paso“ appsas, kurio barų savininkai niekada netikrina. Skirtumas toks, kad Izraelis jau beveik visi gyventojai paskiepyti (taigi netikrinimas nebeturi reikšmės).
– Jeigu barų savininkai netikrins pasų – ar tuomet baruose ir naktiniuose klubuose
patruliuos policija, darys reidus su masiniais „skiepijimo pasų“ tikrinimais? Sakote, barų savininkus atsakomybės jausmas vers būti atsakingais, kad paskui nenuskambėtų, jog jų baras tapo COVID židiniu? Kurgi ne, ypač prisimenant, kad 50% susirgusiųjų Lietuvoje ir dabar „neatsimena“, kur galėjo užsikrėsti.
– Kai pasiskiepys dauguma, skiepijimo pasus būdų galima įvesti, bet tuomet jų jau nebereikės, nes bus pasiektas kolektyvinis imunitetas (taigi infekcija nebeplis, o
nepasiskiepijusieji kenks labiausiai sau patiems).
– Techniniai reikalai – popierines pažymas galima klastoti. Skaitmeninis appsas kelia
saugumo ir privatumo pavojų – čia jums ne koks citybee su slaptažodžiai, čia bus rimta intymi informacija apie asmens sveikatą. Skaitmeninis appsas (nuskaitoma informacija atėjus į kiekvieną lankytiną objektą) sudarys galimybes jus sekti, t.y. tiksliai žinoti, kur ir kada jūs lankėtės.
– Tarkime, kad 27 Europos Sąjungos valstybės galės susitarti tarpusavyje ir paleisti bendrą sistemą. O kaip su kitomis pasaulio šalimis? Kaip dėl užsieniečių, pasiskiepijusių Sputnikais ir kitomis abejotinomis vakcinomis? Ar kitų šalių pareigūnai (Izraelio? Kinijos? Rusijos?) galėtų prieiti prie mūsiškio elektroninio skiepijimo paso?

Išvada – skiepijimo pasas yra naudingas kaip idėja, skatinanti visus ir kiekvieną skiepytis. Valdžios pastangos kurti skaitmeninį pasą turi būti įtikinamos – visi turi tikėti, kad būtina skiepytis, nes jau netrukus įsigalios apribojimai. Skiepijimo paso sėkmė bus tuo atveju, jeigu visi masiškai pasiskiepys ir jo nebereikės. Kitu atveju (jeigu skiepijimo pasas realiai bus užbaigtas kurti ir pradėtas rimtai diegti į gyvenimą, su kontrole ir baudomis) – tai reikš, kad planas buvo nesėkmingas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *